2015-09-16, artrikt värre!

05.30-09.15 Uno och Bo
Vädret: Åskfronten som drog förbi under gårdagskvällen kanske påverkade fångsten, men inte särskilt. En hel del nattsträckare ramlade ner under morgonen. Halvklart, måttlig SW-vind. +14 grader.
 
20 arter ringmärktes, vilket är en mycket bra artsumma så här års. Det kunde ha blivit 21 om inte den nattskärra som fastnat i näten, tog sig ur innan vi hann fram för att plocka ut den. Det är en härlig sammansättning av tropikflyttare och europaflyttare just nu. Lite förvånade blev vi dock att hela 14 sävsångare ringmärktes. Aldrig någonsin i september har vi tagit denna summa. Senast, det var i år, tog vi 13 och det var redan 3/9. De allra flesta sävsångarna var långvingade och fint feta. De måste ha kommit långt ifrån... Hittills i september har vi tagit 43 sävsångare vilket är jäkligt bra.
 
Nu har också svarthättorna kommit igång på allvar igen. 51 märkta. De är relativt långvingade och vi väntar ytterligare stötar med sydliga svarthättor i näten. Men inte kan vi väl ta över 1000 igen? Vi är på väg...
 
Ingen rasbestämd abietinusgransångare ännu. Vi har fått släppa några potentiella som icke rasbestämda, men de flesta i näten är "klockrena" sydliga gransångare. De börjar bli klara med sin kroppsruggning och är i början av sin fettlagring. Den första adulta helt färdigruggade hamnade också i näten. Flera kontroller av tidigare ringmärkta adulta fåglar skvallrar om att de är i full ruggning just nu. Kanske 75% klara pennor.
 
Idag tog vi ytterligare två brandkronade kungsfåglar, båda unga hanar.. tyvärr fick vi inte "gruppfoto":
 
Dagens fångst:

Gärdsmyg 6
Järnsparv 13
Rödhake 12
Rödstjärt 2
Gräshoppsångare 1
Sävsångare 14
Kärrsångare 4
Rörsångare 3
Härmsångare 1
Ärtsångare 1
Törnsångare 1
Trädgårdssångare 5
Svarthätta 51
Gransångare 13
Lövsångare 37
Kungsfågel 1
Brandkronad kungsfågel 2
Grå flugsnappare 1
Grönsiska 2
Gulsparv 2
----------------------------------------------------------------------
Summa 172. Hittills i höst: 4814

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0